首页> 2021年湖北经济学院专升本英语阅读理解二(附答案)

2021年湖北经济学院专升本英语阅读理解二(附答案)

来源:湖北专升本 浏览次数:161 发布时间:2021-06-15

【解题策略】  专升本英语试题难度比英语四级难度稍低,并且做题有必定的规律性

小编主张我们先把握部分重要单词,之后坚持每天阅览了解的操练,可每天抽出30分钟做题,仔细看答案,找出解题思路,一段时刻之后,阅览了解必定能够上一个新高度。【模拟操练】    In the second half of the twentieth century, many countries of the South ( 开展我国家) began to send students to the industrialized countries for further education. They urgently needed supplies of highly trained personnel to implement a concept of development based on modernization.   But many of these students decided to stay on in the developed countries when they had finished their training. At the same time, many professionals who did return home but no longer felt at ease there also decided to go back to the countries where they had studied.  In the 1960s, some Latin American countries tried to solve this problem by setting up special "return" programs to encourage their professionals to come back home. These programs received support from international bodies such as the International Organization for Migration, which in 1974 enabled over 1,600 qualified scientists and technicians to return to Latin America.  In the 1980s and 1990s, "temporary return" programs were set up in order to make the best use of trained personnel occupying strategic positions in the developed countries. This gave rise to the United Nations Development Program's Transfer of Knowledge through Expatriate ( 移居国外的 ) Nationals, which encourages technicians and scientists to work in their own countries for short periods. But the brain drain (人才流失) from these countries may well increase in response to the new laws of the international market in knowledge.     Recent studies forecast that the most developed countries are going to need more and more highly qualified professionals around twice as many as their educational systems will be able to produce, or so it is thought. As a result there is an urgent need for developing countries which send students abroad to give preference to fields where they need competent people to give muscle to their own institutions, instead of encouraging the training of people who may not come back because there are no professional outlets for them. And the countries of the South must not be content with institutional structures that simply take back professionals sent abroad, they must introduce flexible administrative procedures to encourage them to return. If they do not do this, the brain drain is bound to continue.61. Which of the following is NOT correct according to the passage? A. The developing countries believe that sending students to the industrialized countries is a good way to meet their own needs for modernization. B. The South American countries have been sending students to developed countries since the 1920s. C. Many people trained abroad remain in the developed countries instead of coming back to serve their home countries. D. The International Organization for Migration successfully helped more than 1,600 professionals to return to their own countries in a single year. 62. Which of the following is NOT one of the reasons why the developing countries are losing their brain power? A. Many professionals did not feel comfortable in their home countries after they returned home. B. "Temporary return" programs encouraged professionals to work in their home countries for short periods. C. The new laws of the international market encourage knowledge transfer.D. The professionals from the developing countries have been trained in fields where they could not apply their knowledge to the best advantage in their home countries. 63. In the author's opinion, the developing countries should __________. A. keep their present administrative procedures so as to ensure that their students return after graduation B. cooperate more effectively with international organizations C. set up more return programs under the guidance of the UN D. send students abroad in the fields where their knowledge is more likely to be made full use of in their own countries 64. According to the passage, the problem of the developing countries will continue__________. A. as long as the developed countries need more qualified professionals than they can educate domestically B. as long as the developing countries are content with their present institutional structures C. unless those countries stop sending large number of students to be trained abroad D. if theh governments fail to make administrative adjustments concerning the return procedures of their professionals 65. The best title for the passage is__________. A. The Brain Drain of the Developing Countries B. Knowledge Transfer C. The Talents from the Developing Countries D. The Failure of Development Programs【参阅译文】   [61]20世纪下半叶,许多开展我国家开端将本国学生送往兴旺的工业国家进修。这些开展我国家迫切需求受过高档训练的人才来推广依据现代化的开展理念。   可是,学成之后,许多外派留学生都挑选留在兴旺国家。不过,也有许多专业人才回到祖国,可是却感觉不像曾经那样安闲,最终仍是决定回到最初留学的国家。   20世纪60年代,为了解决这一问题,一些拉美国家专门设立了特别的“海归”项目,以鼓舞专业人才回国。这些项目得到了包含国际移民安排在内的一些国际安排的支撑,在1974年使l600多名资格合格的科技人员回到拉美国家。   [62]二十世纪八九十年代,开展我国家设立了一系列“短期回国”项目,意图是充分利用受过专业训练且在兴旺国家身兼要职的留学人才。这使联合国开发计 划署推广了“移居侨胞常识搬运方案”,该方案旨在鼓舞技术人员和科学家回祖国短期作业。可是,随着国际市场推出新的常识法令,这些国家的人才流失状况很可 能进一步加重。  最近有研讨预测,往后,国际尖端兴旺国家将需求越来越多高档专业人才,数量大约为其教育体系能够产出数量的两倍,或者说,它们 想朝着这个方针开展。[63]因而,开展我国一家迫切需求依据本国缺少人才的范畴外派留学生,然后使其能.够为本国组织出力;而不是盲目鼓舞留学进修,一 旦在国内没有用之地,这些留学生学成之后或许就不回国了。[64]开展我国家不该单纯依托体系结构召回外派专业人才;它们有必要引入灵敏的管理机制,鼓舞人 才回国。假如它们不这么做,人才流失的现状还将持续。 【答案解析】 61.B 定位:依据题干信息NOT correct可知回答本题需通观全文,对细节信息逐个进行判别。 解析:文章榜首段说到:“20世纪下半叶,许多开展我国家开端将本国学生送往兴旺的工业国家进修。 这些开展我国家迫切需求受过高档训练的人才来推动依据现代化的开展理念。”选项B却意为“从20世纪20年代起,南美国家就开端向兴旺国家差遣留学生”,时刻以及动作的宣布者均不正确,因而本题选B。其他三项在文章的前三段均能够找到依据。 62.B 定位:依据题干信息NOT one ofthe reasons,losing their brain power可知回答本题需通观全文。 解 析:第二段说到有许多专业人才回到祖国,可是却感觉不像曾经那样安闲,最终仍是决定回到最初留学的国家,因而A正确;第四段段末说到,随着国际市场推出新 的常识法令,开展我国家的人才流失状况很或许进一步加重,因而C项也正确;最终一段第二句说到,一旦在国内没有用武之地,这些留学生学成之后或许就不回国 了,对应D项。这些都是导致开展我国家人才流失的原因。用排除法可知本题答案为B项。该项所提及的“短期回国”项目是开展我国家为招引人才回国采纳的策 略,而非人才流失的原因。63.D 定位:依据题干信息the author's opinion可将答案定位到最终一段,只要在该段中作者才给出了自己的观念。 解析:作者在最终一段第二句中说到:“因而,开展我国家迫切需求依据本国缺少人才的范畴外派留学生,然后使其能够为本国组织出力;而不是盲目鼓舞留学进修,一旦在国内没有用武之地,这些留学生学成之后或许就不回国了。”这与选项D所表达的意思相同。 64.D 定位:依据题干信息the problem„will continue可将答案定位到最终一段末尾处。 解 析:文章最终说到:“开展我国家不该单纯依托体系结构召回外派专业人才;它们有必要引入灵敏的管理机制,鼓舞人才回国。假如它们不这么做,人才流失的现状还 将持续。”归纳考虑,D项中的make administrative adjustments concerning the return procedures of their professionals与文中表述挨近,为if正确答案。 65.A 定位:依据题干信息best title可知回答苓题需通观全文。 解析:四个选项分别为:开展我国家的人才流失、常识搬运、来自开展我国家的人才、开展项意图失利。 整篇文章的内容都围绕着开展我国家人才流失的问题打开,因而A项是归纳文章宗旨的最佳挑选。

相关文章推荐
文章评论
用户头像

用户姓名